Eenzaamheid door BonteHond: Winter Praatje

Theatrale route rondom digitale eenzaamheid

Het lijkt alsof het digitale tijdperk een uitkomst biedt om contact met elkaar te hebben, maar dit is soms maar schijn. Zeker in deze tijden van Corona is het goed dat deze middelen er zijn. En toch... missen we het werkelijke contact. Theatergezelschap BonteHond wil aandacht geven aan de online eenzaamheid met Winter Praatje. Een theatrale route waar het thema eenzaamheid wordt onderzocht. Dit gebeurt door middel van theater, beeld, audio en interactie. Deze wandelroute zal, geheel Coronaproof, plaatsvinden op zaterdag 19 december in het centrum van Almere. Theatergezelschap BonteHond wil een gezicht geven aan het vaak onzichtbare probleem van (online) eenzaamheid. BonteHond werkt hiervoor samen met ervaringsdeskundigen en maatschappelijke partners.

In 2019 was de eerste editie van de route, die toen nog Een Maatje of een Praatje heette. Wegens het succes van de eerste editie zal de route een jaarlijks terugkerend evenement worden onder de naam Winter Praatje met elk jaar een ander thema rondom eenzaamheid. Voor de tweede editie zal dit thema online eenzaamheid zijn en ook dit jaar zal in het teken staan van herkenning, verwondering en eyeopeners met een theatrale traktatie en een verrassende ontmoeting als afsluiter.

De route van 2020 zal wel een iets andere vorm aannemen dan vorig jaar. In plaats van in groepen lopen deelnemers individueel -of per huishouden. Winter Praatje is voor jong en oud een bijzondere ervaring in een tijd waarin nieuwe ervaringen en ontmoetingen schaars zijn. De route duurt ongeveer 60 minuten, is geheel Coronaproof en deelname is gratis. Wel is het verplicht je van tevoren in te schrijven op een tijdslot. Inschrijven kan via dit formulierCoachingspraktijk EllesinVerwonderland: aandacht voor eenzaamheid

Ook met een groot gezelschap om je heen kan je je weleens verloren en alleen voelen. Het is niet makkelijk om daarover te praten. Uit eigen ervaring weet ik wel dat het helpt om uit te reiken naar een ander. Hoe dan? Je kan iemand vertellen over hoe je je voelt. Alleen al door het luisteren van de ander voel je je vaak beter. De reden dat je je eenzaam voelt heeft vaak te maken door het binnen houden van je gevoel en soms ook letterlijk binnen blijven. Het liefst trek je de gordijnen dicht en ga je op de bank zitten of terug in bed liggen. Maar, het helpt niet om je je beter te voelen. Ga na wat wel helpt. Voor mij helpt het om naar buiten te gaan. De natuur op te zoeken. Hoe eenzaam ik mij ook voel, de vogeltjes en de bomen laten mij altijd beter voelen. Onderzoek wat voor jou helpt om je minder alleen te voelen. Kom je daar zelf niet uit? Ik kan je helpen met na te gaan waar bij jou het gevoel vandaan komt. Daarnaast gaan we samen na wat je kan doen om jezelf beter te voelen. Je moet het zelf doen, maar niet alleen.